Wijko saté saus

We zijn er trots op om Wijko in ons A-merken assortiment te voeren. Het staat voor een mooie en kwaliteit product waarin wij onze varkenshaas graag onderdompelen!

De geschiedenis

Wijko is sinds 1958 beroemd om de overheerlijke satésaus. Al meer dan vijftig jaar maken we gebruik van het onovertroffen recept dat Nico Weijsenfeld in 1958 bedacht en dat nooit veranderd is. Een saus met een heel eigen pindasmaak en een mooie balans tussen pittig, zuur en zoet. Want zoals Nico altijd zei: “de juiste verhouding zuur en zoet maakt een product goed.” Maar Wijko is meer dan alleen satésaus.

Hoe het begon
Nico Weijsenfeld besloot op jonge leeftijd: ik word kok. Zo gezegd, zo gedaan. Hij maakte furore bij roemruchte restaurants en bracht gasten in vervoering met zijn heerlijke creaties. Al snel maakte Nico ook naam in het melangeren van specerijen en kruiden. Daar kwamen bijzondere producten uit voort. Zoals de smaakmaker Talmo. Nico raakte hierover aan de praat met Hendrik Koopman, verkoper van zuurwaren. Als gevolg bedachten de heren een commercieel plan. Wijko was geboren.

Als jonge jongen in de jaren twintig was Nico al gefascineerd door de Indonesiërs die op straat gebrande en gezoete pinda's verkochten. Tijdens zijn werk als chef-kok in de jaren vijftig leerde hij de geheimen van de Indonesische keuken kennen. In diezelfde tijd ontstonden in Nederland voorzichtig de eerste Indonesische eethuisjes. De Oosterse keuken raakte qua populariteit in de jaren zestig in een versnelling. Het is dus geen wonder dat Wijko begon met de ontwikkeling van satésaus.

Meer dan alleen satésaus
Nico besteedde zijn bijna grenzeloze creativiteit en liefde voor het vak bijna 24 uur per dag aan Wijko. Elke nieuwe specerijenmelange of nieuwe saus werd vervolgens uitvoerig getest. En aan alle koks aan wie Hendrik de producten leverde, werd gevraagd om ervaringen, suggesties en recepten. Deze combinatie van een begenadigde chef-kok en een sympathieke en slimme verkoper was een zeer succesvolle combinatie.