Allergenen

Vanaf 13 december 2014 wordt een nieuwe Europese allergenenwetgeving van kracht. Hieronder vindt u de uitleg van deze wet.

Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken. Mensen met een voedselallergie reageren overgevoelig na het eten van allergenen waar ze allergisch voor zijn. Bij een allergische reactie komen stoffen vrij die verantwoordelijk zijn voor symptomen als roodheid, zwellingen, uitslag en slijmproductie.
Door Europa is bepaald dat alleen informatie afgegeven moet worden over voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Dit zijn er 14, te weten:

• glutenbevattende granen ( tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)
• ei
• vis
• pinda
• noten ( amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
• soja
• melk ( Koemelk, melkeiwit)
• schaaldieren
• weekdieren
• selderij
• mosterd
• sesamzaad
• sulfiet
• lupine

Er zijn nog meer allergiestoffen die nog niet in deze wet staat.

  • lactose
  • cacao
  • Glutamaat (E620-E625)
  • Kippenvlees
  • Koriander
  • Mais
  • Peulvruchten
  • Rundvlees
  • Varkensvlees
  • Wortel

De Lachende Vis houdt graag rekening met de diverse allergenen. Wij vernemen het graag van u als u overgevoelig bent voor een allergie. Onze medewerkers informeren u graag.